Недоволство назрява в Дупница, съобщава bTV. Причината е, че водата в града

...
Недоволство назрява в Дупница, съобщава bTV. Причината е, че водата в града
Коментари Харесай

План за поскъпване на водата с 200% изкара Дупница на протест

Недоволство назрява в Дупница, съобщава bTV.

Причината е, че водата в града ще нарастне с 200%, в случай че бизнес проектът на оператора за район " Кюстендилска вода " влезе в действие.

Новата цена ще бъде 3,65 лева Местните обаче се притесняват, че това е опит да се банкрутира локалното ВиК сдружение.

Днес на митинг излезе целият Общински съвет, кметът на града, както и чиновници на ВиК-Дупница, които от два месеца не са получавали заплати. Жителите на града се причислиха към недоволството им.

Председателят на Общинския съвет в Дупница Костадин Костадинов съобщи, че КЕВР се оправдава с всевъзможни аргументи и не желае да прегледа бизнес проекта на водното сдружение, което го обрича на тенденциозен банкрут. По тази причина протестиращите настояват за оставката на ръководителя на енергийния регулатор Иван Иванов.

От Министерството на районното развиване и благоустройството излязоха с публична позиция по случая. Те увериха, че дружно с " Български ВиК холдинг " поддържат бизнес проекта на " Кюстендилска вода " за регулаторния интервал 2022-2026 година, според който от 2024 година водният оператор ще дава ВиК услуги, с изключение на на обслужваните до тогава консуматори, и на жителите на община Дупница.

От Министерство на регионалното развитие показват, че по решение на Общинския съвет на Дупница от 2016 година общината е присъединена към територията, на която оперира " Кюстендилска вода ". Следва и решение на Асоциацията за смяна на границата на обособената територия, в която е включена и община Дупница. За задачата през декември 2018 година сред Асоциация по ВиК - Кюстендил и " Кюстендилска вода " ЕООД е подписано в допълнение съглашение към контракта за стопанисване, поддържане и употреба на ВиК системи и уреди и за даване на ВиК услуги на потребителите.

Посочва се, че община Дупница към този момент е присъединена към обособената територия, на която оперира " Кюстендилска вода " ЕООД.

Относно признато през 2021 година решение на Общинския съвет за смяна на границата на обособената територия, обслужвана от " Кюстендилска вода " посредством овакантяване и прекратяване/отпадане на община Дупница от Асоциация по ВиК - Кюстендил, от Министерство на регионалното развитие разясняват, че с цел да се реализира, е би трябвало решението да е последвано от решение на Общото заседание на Асоциацията. Делът на страната, представлявана от ръководителя на Асоциация по ВиК - Кюстендил, на който министърът на районното развиване и благоустройството дава мандат, е едвам 35% от гласовете на всички членове на асоциацията. Kъм днешна дата такова решение не е взето.

От министерството означават, че приключването на така наречен " водна промяна ", чието стартирана през 2009 година с промени в Закона за водите, е заложено като цел в плана на Закон за ВиК.

Подчертава се, че според утвърденото от Европейската комисия Споразумение за партньорство Европейските структурни и инвестиционни фондове финансират създаване и реорганизация на ВиК инфраструктура единствено в консолидирани територии.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР